Meme Büyütme Ameliyatında Kullanılan Protez Çeşitleri ve Seçimi

Image Description

Öncelikle kullanılan protezlerden bahsetmek gerekirse saline-filled (içinde tuzlu su olan) protezler ve silikon jel protezler başlıca iki protez grubu vardır. Her iki protezin de dış kısmı silikon olup bir tanesi tuzlu su ile doludur, diğeri ise silikon jel ile doludur. Bazı doktorlar birini bazıları diğerini tercih eder. Ancak günümüzde Avrupa piyasasında ve Türkiye’de kullanılan protezlerin %90’dan fazlası silikon jel protezlerdir. Saline protezlerin, daha ucuz olmasına rağmen, kullanımı gittikçe azalmaktadır. Bunun en başta gelen nedeni de silikon jel protezlerin belirgin üstünlükleridir:

  • Daha doğal görünüm
  • Kapsül kontraktürü riskinin belirgin derecede az olması
  • Protezin dışarıdan belli olma ihtimalinin daha az olması
  • Protezin patlama insidansının daha az olması
  • Dokunma ile doğal meme hissinin alınması
  • Çeşitli CPG protez türleri ile halk arasında damla olarak bilinen anatomik protezlerin kullanımına izin vermesi
  • Subglanduler yerleşime izin vermesi.

Asıl kullanım bölgesi 2000 li yıllarda ABD olan saline protezler 2005 yılından itibaren bu üstünlüklerini silikon jel protezlere kaptırmışlardır ve tahminen 2007-2008 yılında silikon jel protez kullanımı ABD’de de Türkiye ve Avrupa yüzdelerine ulaşacaktır.

Saline protezlerin herhangi bir avantajı yok mudur? Tabii ki bu protezlerin de bazı avantajları vardır. Bunları sayacak olursak:

1. Eğer protez vücut içinde patlarsa tuzlu su meme içine yayılacağı için herhangi bir sorun yaratmaz. Maalesef uzun bir süre saline protez taraftarlarının öne sürdüğü bu düşünce, olayı tek taraflı anlatmaktadır. Çünkü zaten saline protezlerin kendiliğinden patlama riski yüksektir. Ayrıca şimdi kullanımda olan silikon jel protezlerin içindeki silikon, sıvı değil jel olduğu için, dağılıp akmaz ve olduğu yerde kalır. Dolayısıyla kaza (sivri bir cismin memeye batması) veya kendiliğinden patlama görülürse protez rahatlıkla çıkarılıp poş yıkandıktan sonra yeni bir protez aynı anda yerleştirilebilir. Dolayısıyla fizyolojik olma saline protezlerin bir avantajı değildir.

2. Saline protezler biraz sonra bahsedeceğim periumbilikal (göbek deliği çevresi) ve aksiller (koltuk altı) kesilerinden rahatlıkla yerleştirilirken bu silikon jel protezlerde çok zor ve periumbilikal girişim için imkansızdır.

Kullanılan protezin seçiminde üçüncü nokta ise yerleştirilecek protezin büyüklüğüdür. Gelen hastaların tamamına yakını doğal bir görünüm ister ancak doğal görünüm nedir ? 45 kg lık 150 cm boyundaki birisinin doğal görünümü tabii ki 60 kg lık 170 cm boyundaki bir hastanın doğal görünümünden farklı olacaktır. Yine 20 yaşındaki bir hasta ile 45 yaşındaki bir hasta aynı boy ve kiloda olsalar bile farklı porotezler yerleştirilebilir. Protez büyüklüğü seçiminde hastanın göğüs kafesi büyüklüğü, meme başı ile köprücük kemiği, meme altı, sternum (iman tahtası) ve koltuk altı mesafelerinin ölçümü, memenin sarkıklık derecesi ve meme derisinin kalitesi (kalın deri, ince deri, yaşlı deri vb) rol oynamaktadır. Yani bir hastanın yapacağı en büyük yanlışlardan birisi şudur:

“ Arkadaşım meme büyültme yaptırdı 300 cc lik damla protez koyuldu çok güzel oldu. Ben de istiyorum” Böyle bir hastaya doğru yaklaşım bunun bu kadar kolay olmadığını anlatıp gerekli muayeneyi yaparak verilecek doğru karar ve bunun nedenlerinin hastaya açıklanmasıdır. Artık pek çok doktor doğru meme büyüklüğünün seçiminde kararı hastaya bırakmayıp ölçümler sonrasında koyulması gereken proteze göre karar vermektedir.

Online Randevu

Hızlıca online randevu alarak tüm işlemlerinizi daha hızlı tamamlayabilirsiniz...

Randevu Al
Image Description
SVG

Adres

Harbiye Mahallesi Teşvikiye Cad. İkbal İş Merkezi No.17 Kat:2 Şişli /İstanbul

SVG

Telefon

0 541 767 00 66